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1986er Mouton-Rothschild aus einem Restaurant-Weinkeller!


Im Rahmen einer Verkleinerung der Weinbestände aus einem belgischen Gourmetrestaurant, konnten wir unlängst einige wunderbar gereifte Weine einkaufen. Die sehr feuchte Lagerung der Weine war über jeden Zweifel erhaben – leider haben aber die Etiketten des 1986er Mouton-Rothschild stark gelitten.
Wir freuen uns, diese Flaschen zu Vorteilspreisen anbieten zu können:
1986er Château Mouton Rothschild 0,75 800,00 €

Perfekter Zustand – 4 Flaschen verfügbar!
Bereits verkauft

1986er Château Mouton Rothschild 0,75 780,00 €

Leicht beschädigte Etiketten – 2 Flaschen verfügbar!
1986 Château Mouton-Rothschild (leicht beschädigte Etiketten) 0,75l. 780,00 €

1986er Château Mouton Rothschild 0,75 699,00 €


Stark beschädigte Etiketten – 11 Flaschen verfügbar!
1986 Château Mouton-Rothschild (stark beschädigte Etiketten) 0,75l. 699,00 €

After stumbling over some wines I thought were high class Bordeaux, I nailed this wine in one of the blind tastings for this article. In most tastings where a great Bordeaux is inserted with California Cabernets, the Bordeaux comes across as drier, more austere, and not nearly as rich and concentrated (California wines are inevitably fruitier and more massive). To put it mildly, the 1986 Mouton-Rothschild held its own (and then some), in a flight that included the Caymus Special Selection, Stag's Leap Wine Cellars Cask 23, Dunn Howell Mountain, and Joseph Phelps Eisele Vineyard. Clearly the youngest looking, most opaque and concentrated wine of the group, it tastes as if it has not budged in development since I first tasted it out of barrel in March, 1987. An enormously concentrated, massive Mouton-Rothschild, comparable in quality, but not style, to the 1982, 1959, and 1945, this impeccably made wine is still in its infancy. Interestingly, when I was in Bordeaux several years ago, I had this wine served to me blind from a magnum that had been opened and decanted 48 hours previously. Even then, it still tasted like a barrel sample! I suspect the 1986 Mouton-Rothschild requires a minimum of 15-20 more years of cellaring; it has the potential to last for 50-100 years! Given the outrageously high prices being fetched by so many of the great 1982s and 1990s (and lest I forget, the 1995 Bordeaux futures), it appears this wine might still be one of the "relative bargains" in the fine wine marketplace. I wonder how many readers will be in shape to drink it when it does finally reach full maturity?
100/100 Punkte - Trinkreife: 2011-2096

Extrem dunkel, fast schwarz. Die Nase beginnt mit fermentiertem Darjeeling, Teernuancen, Lakritze und schwarzen Johannisbeeren, tiefgründig und mineralisch immer noch sehr kompakt, wenig offen, aber auch nicht mehr so unnahbar wie früher. Im Gaumen eine massive Cabernetkonzentration zeigend, das spürt man an den Rauchkomponenten im Innern des Extrakts. Da reift eine fraglose Legende heran. Der einzig mögliche Nachfolger eines möglichen 45ers.
20/20 Punkte - Trinken: 2015 - 2080

Ageless, yet balanced. Black color. Mint, mineral, berry and cherry. Full-bodied, chewy and tight. Long, long finish. A great, great wine.--Bordeaux retrospective. Drink now.
99/100 Punkte